Błagam o radę
aga34 Dziś jest żle , jutro będzie lepiej !!!
Dodaj komentarz
12 komentarzy
aga-kredyty zaciągane przez starsze osoby powinny być ubezpieczone na wypadek śmierci kredytobiorcy.
Przeczytaj dokładnie umowę-jeżeli jest ubezpieczony kredyt, to Twoja babcia nie powinna go spłacać.
pozdrowionka.
" Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia aby umieć żyć bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych.." Dżem.
odpowiedz
powinny-Wyrok jest prawomocny i ma klauzule wykonalnosci i to od 10 lat.W takiej sytuacji mowi sie niestety ''płacz i płać''.Moze moglabys babcie zabrac do siebie a mieszkanie na przyklad wynajac?
Komornik moze zabrac z emerytury tyle ile pozwalaja limity ,nie moze calosci.Ciekawe kto dal dziadkowi taki duzy kredyt bez zgody wspolmalzonka i co bylo zabezpieczeniem i na co poszly te pieniadze ale to po 10 latach od wyroku juz nic nie zmieni
odpowiedz
@O.N.A. Tak wysoki kredyt musiał być ubezpieczony,chyba że dziadek został wkręcony w jakiś nieuczciwy bank.
" Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia aby umieć żyć bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych.." Dżem.
@O.N.A. Kredyt opiewał na 2000 zł w skoku stefczyka babcia papierów nie widziała i nic nie wie przez 10 lat narosło prawie 10000 z kosztami sądowymi bo bank założył sprawę babci i wyrał sama nic z tego nie rozumiem
Tragedia,ale może poszukaj umowy ,może jest w papierach-myślę że prawnik bardziej byłby tu pomocny.
Jeżeli nie masz umowy to nie masz racji nawet w sądzie,a kiedy była sprawa?
odpowiedz
Myślę że to sprawa dla prawnika,może jest ktoś na forum[JAKAŚ PRAWNICZKA}
odpowiedz
@grazyna Jutro sprubuję coś w banku zadziałać i u komornika może
Warto coś zrobić w tej sprawie,nie wiem czy w banku udzielą Ci informacji o kredycie,ale są darmowe porady prawne i porozmawiaj z prawnikiem.
pozdrawiam ciepło.
odpowiedz
Z tego co ja wiem ,to po śmierci swojego męża,zona może zrzec się spadku po nim i wtedy nie płaci jego długów,ale to się załatwia chyba do 6 miesięcy po śmierci.
odpowiedz
Przede wszystkim do banku musi się udac babcia. Nikt nie udzieli Ci żadnych informacji. W banku jest dokumentacja związana z kredytem i babcia powinna zażądac kserokopii. Z tym, jako osoba w trudnej sytuacji finansowej powinna się udac do MOPS-u, gdzie uzyska bezpłatną pomoc prawną. W niektórych miejscowościach istnieją Biura Porad Obywatelskich albo bezpłatne porady prawne dla emerytów i rencistów w Urzędzie Miasta. Komornik też nie udzieli Ci informacji - ustawa o ochronie danych osobowych. Pamiętaj, że babcia może napisac skargę na komornika. Prawnika można też znaleźc w biurze Demokratycznej Unii Kobiet. Porad online udziela się na Federa Forum. Powodzenia
odpowiedz
Mój ojciec ma 76 lat i bez problemu żadnego dostał właśnie w SKOK-u pożyczkę w wysokości ponad 5000 złotych bez zgody mamy i nawet bez żyrantów .Mama się pofatygowała tam i nie musi się wcale martwić na wypadek śmierci ojca , bo kredyt jest ubezpieczony ,jej zgoda nie była potrzebna do niczego , ona nie ponosi żadnych konsekwencji . Dla mnie to dziwne że tak bez problemu dają dosyć wysokie pożyczki "dziadkom", ale widocznie im się to opłaca . A co do komornika to niestety naprawdę nie ma co myśleć nawet o odstąpieniu jego czynności komorniczych i umożeniu jego należności , co najwyżej to rozłoży należność na raty .
Im bardziej poznaję ludzi tym bardziej kocham zwierzęta .... George Bernard Shaw
odpowiedz
O ile się orientuję, 10 lat temu nie było wymogu ubezpieczania kredytow. Według mnie popełniono błąd nie odwołując się od wyroku w trybie ustawowym. Teraz należałoby udać się do prawnika po poradę jak ponownie wystąpić do sądu w tej sprawie. Komornik działa na podstawie wyroku i nie można mu tego zabronić.Pozdrawiam.
odpowiedz