Parada oszustów drobnych acz pomysłowych
Poczytałem trochę i zauważyłem że cześć spraw dotyczy poważnych życiowych rozczarowań a cześć oszustw drobniejszego kalibru.
Zakładam tren watek abyśmy na nim opisywali drobne acz nieraz bardzo wyrafinowane oszustwa których padliśmy ofiarami lub o których słyszeliśmy.
Zapraszam!
Dodaj komentarz
10 komentarzy
KONDUKTOR W POTRZEBIE
Niegdyś, zadowolony z obytych rozmów biznesowych wsiadłem do pociągu Inter City podstawionego na dworcu Kraków Główny by wrócić do domu. Gdy zająłem miejsce w przedziale pojawił się starszy mężczyzna ubrany w granatowe spodnie, biała koszulę i granatowy krawat (było to latem) ze skórzaną torbą na ramieniu.
- Przepraszam, czy mógłby pan mi pożyczyć 40 zł bo nie mam wydać pasażerowi. Jak przyjdę sprawdzać bilety to oddam.
Pracowałem niegdyś na PKP więc solidarność zawodowa kazała mi pomóc koledze w potrzebie. Miałem akurat drobne banknoty więc dałem mu. Nawet omyłkowo dałem 50 zł ale dychę mi oddał mówiąc:
- Potrzebuje tylko 40 Po czym spojrzał uważnie i przeczytał głośno numer przedziału żeby go zapamiętać.
Pociąg ruszył a ja zacząłem rozmyślać nad strategią rozwoju swojej firmy i o konduktorze zapomniałem. Przypomniałem sobie dopiero gdy przyszedł sprawdzać bilety?. całkiem inny konduktor! :D Dopiero wtedy zrozumiałem że dałem się nabrać sprytnemu przebierańcowi.
Gdyby nie to że stałem wtedy finansowo nieźle pewnie bym się wkurzył ale tak byłem raczej ubawiony i własna naiwnością i pomysłowością oszusta który swoją role odegrał perfekcyjnie. :D
odpowiedz
i przez takich ludzi na następny raz 100 razy się wcześniej zastanowisz zanim zrobisz jakiś szlachetny gest!!! a potem dziwimy się, że znieczulica na świecie .
Mój kolega kiedyś też chciał komuś pomóc a w konsekwencji czego został oszukany . Był w okolicach Bielska Białej, jechał samochodem i zobaczył młodego chłopaka czekającego na stopa i zabrał go do miasta wysłuchują przy tym fajnej historii . Okazało się ,że chłopak jest z Gdańska i, przyjechał na Południe Polski żeby pochodzić po górach gdzie po kilku dniach pobytu okradziono go , zostało mu w kieszeni kilka złotych, a tak poza tym ukradli mu wszystko łącznie z butami . Za te kilka złotych, które mu zostały kupił sobie jakieś byle jakie buty i próbował dostać się na dworzec PKP, z którego chciał w jakiś sposób dojechać do Gdańska gdzie mieszkał. Mój kolega po wysłuchaniu tej historii postanowił pożyczyć mu pieniędze na bilet z Bielska Białej do Gdańska. Wymienili się numerami telefonów po czym podróżnik kilka razy zażekał się , że jak tylko znajdzie się w domu prześle te pieniądze swojemu wybawcy . Po tygodniu od tego zdażenia kolega próbował się dodzwonic do znajomego podróżnika ale na próżno , telefon nie odpowiadał i do dzisiaj nikt do niego w sprawie tamtej pożyczki nie zadzwonił. Kolega od początku miał mieszane odczucia co zwrotu tej pożyczki i jak się później okazało mieszane odczucia zamieniały się w prawdziwe przeczucia !!! I bądz tu dobry !!!!
odpowiedz
no chyba taka ufność człowieka jest wpisana w nasz charakter, człowiek użali się nad kimś a nawet nie przypuszcza że to sprytna zasadzka, no ale nigdy nie wiemy, czy akturat dana osoba jest oszustem czy nie :) pozdrawiam
odpowiedz
Witam,ja dałam zaliczkę w kwocie 600 zł. prawnikowi który miał mi pomagać przy sprawie rozwodowej
na tym koniec.Pieniądze chętnie przyjmował,dużo obiecywał i na ty,m koniec.Przez rok nie mam okazji spotkać pana prawnika i nie odzyskałam moich pieniędzy.
Dzisiaj znowu nie ma go w pracy,zadzwoniłam niby jest poza Radomiem. W PONIEDZIAŁEK IDĘ DO PROKURATORA.
" Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia aby umieć żyć bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych.." Dżem.
odpowiedz
@grazyna Ten pan pracuje w Urzędzie Miasta w Radomiu ,jest prawnikiem{dla mnie oszustem i naciągaczem].Ostrzegam przed nim!
" Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia aby umieć żyć bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych.." Dżem.
@grazyna Napisze ci na poczte,bo możemiodda a ja nie chcę nikogo krzywdzic.
@grazyna
Akurat....., nie wierzę.... Nie chcę Cię dołowac, ale na takich bydlaków to tylko działa Policja lub Prokurator...