Oszukana - forum dla kobiet: zdrada, oszustwo, oszuści

Piątek
18 maja 2012
Eryka, Aleksandry, Feliksa

Logowanie

Twój e-mail:
Hasło:
Zapamiętaj mnie:   
Zapomniałaś hasła? Kliknij tutaj

Zarejestruj się - Oszukana - forum dla kobiet: zdrada, oszustwo, oszuści

Ogłoszenia - Oszukana - forum dla kobiet: zdrada, oszustwo, oszuści
Gdzie szukać - Oszukana - forum dla kobiet: zdrada, oszustwo, oszuści

Akcje użytkowników

01:53
adsense
Zalogowała się

01:07
adsense
Zalogowała się

00:59
adsense
Zalogowała się

23:49
lena91
Zalogowała się

23:05
Nikaa
Zalogowała się

22:54
mala00
Wylogowała się

22:52
mala00
Zalogowała się

22:46
yoleck
Wylogowała się

Kryzys po rozstaniu

2011-08-08 10:46:10
Kryzys po rozstaniu Jak poradzić sobie z kryzysem po rozstaniu

Rozstania nie są niczym przyjemnym. Łatwiej je przełknąć, gdy to ty o nich decydujesz. Co jednak, gdy sytuacja jest odwrotna? Przecież miało być tak pięknie. Czy za mało się starałaś? Czy coś jest z tobą nie tak? Otóż nie! W życiu niestety różnie się plecie i rozstania się zdarzają. Co jednak robić, żeby czas po rozstaniu nie był taki uciążliwy? Jakich sytuacji unikać, żeby po latach swój były związek i jego zakończenie wspominać z uśmiechem na ustach?

Poniżej przedstawiam dekalog kobiety porzuconej stworzony przez kobiety, które po rozstaniu próbowały poradzić sobie z emocjami i wrócić do normalnego życia.

1. Nie obwiniaj się

Po pierwsze i najważniejsze nie obwiniaj siebie. To, że on odszedł nie oznacza, że jesteś głupia, brzydka czy garbata. Nawet jeśli on wymienia ciebie z twoim charakterkiem i jego przypadłościami jako powód rozstania nie oznacza to, że ty i tylko ty jesteś temu winna. To co jedni traktują za wadę, inni potraktują jako największą zaletę.

2. Nie proś, żeby wrócił

Nie proś, nie namawiaj, nie przekonuj. To, co ma się rozpaść i tak się rozpadnie ? prędzej czy później. Często okres tej ?drugiej szansy? wymuszonej na nim jest czasem sztucznego udawania, że wszystko jest dobrze. Ty przestajesz być sobą, a on tylko czeka na okazję, żeby ci powiedzieć ?a nie mówiłem, że to nie ma sensu??. Pamiętaj też, że czasem po błagalnym ?wróć!? kac moralny zostaje dłużej, niż trwa sama rozpacz po rozstaniu.

3. Pod żadnym pozorem nie pisz do niego

Zanim naciśniesz na komputerze lub telefonie przycisk ?wyślij? zastanów się dwa tysiące razy. W okresie bezpośrednio po rozstaniu emocje są jak na huśtawce. Przychodzą ci myśli, co mogłaś powiedzieć, kiedy on podejmował za was tą decyzję. Czujesz się skrzywdzona, że nie miałaś szansy się jakoś wybronić i chcesz mu teraz o tym wszystkim napisać. I wiesz co? To nie ma sensu. Odpowiedź ? jakakolwiek by nie była ? nie będzie dla ciebie satysfakcjonująca. Dlatego lepiej zajmij się czymś innym i zostaw te wyznania i wyrzuty tylko dla siebie.

4. Nie tłumacz się

Nikomu nie musisz się tłumaczyć z zakończenia związku. Nikomu nie musisz wykładać okoliczności rozstania, ani swoich przemyśleń na ten temat. Babcie i ciocie zachwalające cudowność jego charakteru uciszaj czymś krótkim i zwięzłym. A jeśli potrzebujesz rozmowy wybierz kogoś, komu na prawdę ufasz i wiesz, że będzie umiał słuchać. Czasem trzeba z siebie wszystko wyrzucić, żeby się oczyścić i móc ruszyć dalej.

5. Zadbaj o siebie

Pierwsze dni po rozstaniu jesteś kanapowcem. Po pracy dres i słodycze, filmy i muzyka z gatunku tych najbardziej romantycznych. Nie pozwól, żeby rozstanie odebrało ci radość życia! Wszyscy wiedzą, że nie jest ci łatwo, ale w ślicznej sukience i z nową fryzurą poczujesz się piękniejsza i silniejsza.

6. Żyj z pasją

Każdy powinien mieć coś, co kocha robić. Często związek tłumi pasje, a innym razem wręcz odwrotnie ? pasja jest powodem rozpadu związku. Jednak pamiętaj, że twoje hobby, to co lubisz robić i wkładasz w to wiele serca, to też część ciebie. Dlatego po rozstaniu wróć do zapomnianych zamiłowań lub znajdź coś, co będzie cię cieszyć i uspokajać. Zajmij czymś myśli.

7. Nie szukaj pocieszenia na siłę

Nie wpadaj w ramiona przypadkowych facetów. Nie flirtuj na siłę. Nie wmawiaj sobie, że rozstanie masz już dawno za sobą i czas na nowe znajomości. Leczenie ran w ten sposób wynika ze strachu przed samotnością. Boisz się też, że inni widzą w tobie słabą, załamaną kobietę? I niech widzą ? jeszcze przez chwilę masz prawo nie ufać facetom, nie chcieć ich i przeżywać rozstanie.

8. Imprezuj, ale ostrożnie

Nie rzucaj się w wir imprezy w pierwszym nadarzającym się terminie. Zwłaszcza jeśli nie leży to w twojej naturze całonocna balanga jedyne, co może ci dać to kac ? moralny i fizyczny. Zacznij raczej od kina, teatru czy kawiarni z przyjaciółką. Na zabawy i poznawanie facetów przyjdzie jeszcze czas.

9. Nikomu niczego nie udowadniaj ?

Nie próbuj udowodnić innym, że dajesz sobie radę, czy że jesteś fajną laską. Jeśli chcesz się odchudzić, to zrób to przede wszystkim dla siebie, a nie dlatego, żeby na imprezie, gdzie będzie twój były zabłysnąć w kusej sukience. Nie próbuj mu udowodnić, że wiele stracił. Przede wszystkim udowodnij sobie, że jesteś jedyna i niepowtarzalna, uwierz w siebie, że jesteś piękna i mądra. To ty jesteś główna bohaterką swojego życia.

10. ?Już nigdy się nie zakocham!? ? nie pleć bzdur

Może zaraz po rozstaniu nie masz ochoty na miłość. Po swoich przejściach, cała w emocjach wmawiasz sobie, że lepiej być singielką, niż tak cierpieć. Daj sobie czas, spokojnie. Na miłość jeszcze przyjdzie czas. A jak wszyscy wiedzą i ty też w końcu to zrozumiesz ? na miłość nigdy nie jest za późno.

Autor: Magdalena Binder
źródło: http://wieszjak.pl/

Dodaj komentarz

8 komentarzy

zagubiona84 (Małomówna) 2011-08-08 13:03:17

Witaj!
Dobre rady...mam nadzieję, że skuteczne. A co poradzisz kobiecie zranionej, oszukanej (to nie była zdrada fizyczna), która pomimo że częsciowo wybaczyła i dalej jest przy mężu i stara mu się na nowo zaufać...jak mam zostawić daleko z tyłu ten żal w sercu...te okropne myśli z głowy i wielki wielki STRACH jakiego nigdy wcześniej nie czuła, że mąż kiedyś odejdzie...??? Poradzisz....?

odpowiedz

grazyna (SUPER VIP) 2011-08-08 16:01:30

@zagubiona84 Musisz sama zdecydować , albo wybaczasz i zapominasz albo odejdź!
Życie w niepewności i strachu nie jest dobre ani dla Ciebie ani też dla Twojej rodziny, więc zdecyduj się... ufasz mu?
Jeżeli nie to skończ z tym...po co się męczyć?

" Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia aby umieć żyć bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych.." Dżem.

(Aktywna Użytkowniczka) 2011-08-08 17:35:59

rozstanie nie musi być tragedią, trzeba wierzyć w lepszą przyszłość i nie tkwić w związku w którym się męczymy, bo uważamy ze nie znajdziemy już nikogo lepszego...
a jeśli to nas porzucono to tak samo..widocznie tak miało być i po co nam jakaś niewierna bestia??
trzeba się ucieszyć że to za nami :) i zastosować wszystkie punkty po kolei :)
pozdrawiam

odpowiedz

aaggaa (Nowa) 2011-08-19 21:31:13

Ja chcialabym prosic o pomoc!!! jak mam poradzic sobie z tym ze moj byly maz ma inna . mamy dziecko 5 letnia Zuzie i on zabral ja poraz pierwszy do siebie na krotkie wakacje po powrocie corki sporadycznie przy codziennych czynnosciach slysze o jakiejs cioci ktora byla w domu tatusia :-( jak mam sobie z tym poradzic? nie jestem zla na to ze on kogos ma bo uczucie do niego wygaslo juz ponad 2 lata temu ale boli mnie strasznie ze ta ciocia chce uczestniczyc w zyciu mojego dziecka . Z jednej strony rozumiem to ze taka jest kolej rzeczy ze tak sie niestety dzieje ale nie umiem sobie z tym radzic najnormalniej w swiecie martwie sie o corke bardzo prosze o szczere doradzenie mi co mam robic i jak sie zachowywac z gory bardzo dziekuje

odpowiedz

camilla (Nowa) 2011-08-24 22:35:55

nic nie dzieje się bez przyczyny. na początku boli, jasne, ale skoro tak się stało to znaczy, że on nie był nam pisany. miejsce zostało wyczyszczone aby mógł je zająć ktoś nowy, inny, lepszy. mój partner prowadził podwójne życie i był tak dobrym kłamcą, że o wszystkim dowiedziałam się kiedy miał wypadek i leżał nieprzytomny w szpitalu. jakie było moje zdziwienie gdy poznałam dziewczynę, z która był w związku od 3 lat. szkoda, że potrzebny był tak straszny wypadek aby jego kłamstwa zostały ujawnione. przeszłam załamanie, bo swoje trzeba wycierpieć, wypłakałam wszystko co miałam, ale się pozbierałam. w końcu to nie ja byłam szują w tym związku, dlaczego więc ja mam tak cierpieć? najważniejsze to uporać się z przeszłością, wtedy na świeżo można ruszyć w świat.

odpowiedz

emka (Małomówna) 2011-08-31 12:02:22

taak... rozstanie boli, zwłaszcza po bardzo długim związku, kiedy myslało się, że u progu starosci nie jesteśmy sami..., że teraz kiedy dzieci są juz dorosłe mozna zacząć życ tylko dla siebie, zacząć realizować niespełnione marzenia...tylko we dwoje... Mąż nie wytrzymał. Po 27-letnim związku, rozstanie. Staram się żyć w zgodzie z sobą, ze świadomością, że zasługuję na szczęście, że to żaden "koniec" a dopiero początek. Czegoś innego i nowego ale poczatek. Kiedy jest mi bardzo źle i dopada mnie silniejsze niż zwykle poczucie straty, biorę się ostro za pracę. Mieszkanie na "błysk", działka bez jednego chwastu:). To pomaga. Zajmując ręce i odczuwając fizyczne zmęczenie wyciszam się i mysli nie są już jakie "upierdliwe":). Ból można oswoić i choc nie zniknie on nigdy, z upływem czasu jego natężenie będzie malało. Jestem w pierwszej połowie swojej drogi przez ból, pierwszym etapem jego oswajania było uświadomienie sobie, że to już naprawdę koniec naszego związku bez czepiania się nadziei, że może za miesiąc czy rok... Weszłam w drugi okres w którym przypatruję się sobie, próbując znaleźć i wydobyć to co we mnie naprawdę wartościowe, próbuję "obrać kierunek" na dalsze życie w pojedynkę. Jak będzie, zobaczymy.
Pozdrawiam. Emka.

odpowiedz

tupt (Nowa) 2011-09-28 08:38:52

DZIĘKUJE

odpowiedz

anik (Małomówna) 2011-10-11 19:36:36

mam pytanie jak mam poradzic sbie z myslą że moja 3 letnia córka przebywa teraz pod jednym dachem z moja córka kiedy ona jedzie do tatusia. Przez tą kobiete byłam bita i miałam stracic dziecko bo juz wtedy sie spotykali :(

odpowiedz

Pozostałe tematy tygodnia:

Jak nie dać się oszukać w sieci

Jak nie dać się oszukać w sieci

Coraz częściej korzystamy z internetu robiąc zakupy, wypowiadając się na forach i podając dane osobowe. Poniżej przedstawiamy poradnik, którego znajomość może zapobiec zaistnieniu oszustwa. Internet na dzień dzisiejszy to...
czytaj dalej

Przemoc w związku

Przemoc w związku

Przemoc w związku. Czy to się da przewidzieć? Najczęstszy scenariusz jest taki: on domaga się od niej takich zachowań, na które ona w ogóle nie ma ochoty,ale ulega, ponieważ chce z nim być i boi się jego odejścia....
czytaj dalej

Świąteczne zakupy w internecie

Świąteczne zakupy w internecie

Świąteczne zakupy w internecie - Uwaga na oszustów ! Idą święta więc czekają nas przedświąteczne zakupy. W okresie Bożego Narodzenia wydajemy w sieci kilkakrotnie więcej pieniędzy niż zwykle. Pośpiech i brak czasu...
czytaj dalej

"HRABIA" który leczył seksem

Stosował niezwykłe metody leczenia. Wmawiał młodym kobietom, że mają raka, a potem proponował terapię... Musiał mieć niezwykły czar, bo one oddawały mu się bez protestów i jeszcze za to płaciły. Mało tego - mężczyzna...
czytaj dalej

Oszuści na portalach randkowych

Oszuści na portalach randkowych

Potrzeba zaspokojenia głodu serca leży w naturze każdego człowieka, poszukiwanie flirtu przyjaźni i miłości to aspekt, który nigdy nie wygaśnie. Nawet w chwili, gdy zostaną zranione nasze uczucia pragnienie usłyszenia kilku miłych...
czytaj dalej

Strona główna O nas Reklama Regulamin
realizacja:Agencja Interaktywna zets.pl