Fotografia
Ps. Link do tej strony dostalam na maxmodels.. widze, ze nie ma tu innych watkow na ten temat ale moze uda sie ustrzec poczatkujace modelki przed fotografami- psychopatami...
Dodaj komentarz
9 komentarzy
nie bardzo rozumiem o jakich wyzwiskach mowa ? fotograf Cię wyzywał ?
odpowiedz
No to niestety koleżanko spaprałas sprawę nie podpisując żadnej umowy, może fotograf był miły albo polecił go znajomy, niestety okazał się szują więc nastepym razem ogarnij sie a potem działaj ;]
odpowiedz
jeśli piszesz że dostałas mnóstwo wiadomości z wyzwiskami, to jest to karalne w naszym prawie. Jest policja, jest prokuratura...
odpowiedz
Taaa koleś się wykpi, powie, że pomyłka, żw chciał napisać do kumpla , kumpel potwierdzi a poza tym nasz wymiar sprawiedliwości działa tak jak działa więc na to bym nie liczyła ;/
nie bylo to wyzwiska typu k***o, sz**o itp, ale ze mam cos z glowa, jestem, gruba, tandetna(choc to on se prosil o sesje ze mna przez pol roku..), hipochondryczka, ze ma mnie w dupie mam sp*** itp, tak, to byl bardzo "mily czlowiek" (podczas sesji oczyiwscie) i kolezanka miala juz zdjecia u niego, dostala wszystko co miala dostac mnie niestety oszukano, a on tlumaczac sie ludziom mowil, ze ja naciskalam na zdjecia i w problem w tym ze nie ma ich kiedy dla mnie zrobic;| kiedy on wyraznie napisal - ze nie mam prawa dodawac nigdzie jego(2)zdjec a reszty nie dostane bo ma mnie w.. eh a ludzie wspolczuja jemu bo zrobil ze mnie rozkparyszona ksiezniczke ktora nie potrafi poczekac na zdjecia;| (gdzie zdarzalo mi sie czekac rok i zadnego "halo" z tego nie robilam" ehh dzisiaj nie ma co wierzyc ludziom na slowo.. a z ta umowa wiem ze zachowalam sie dziecinnie i nierozsadnie.. ale ze sama zawsze jestem slowna, daje ludziom spory kredyt zaufania- za co oczywiscie tylko dostaje po tylku
odpowiedz
@she sprawa wygląda tak że on nawet tych zdjęć nie może sprzedać ponieważ nie ma twojej pisemnej zgody na publikację twojego wizerunku.Możesz postraszyć go sądem i prokuraturą że gdy je sprzeda gdziekolwiek to założysz mu sprawę o nieprawne wykorzystanie zdjęć.Jestem fotografem i wiem coś na ten temat,skonsultuj się z jakimś prawnikiem a na pewno potwierdzi to co ci napisałem.Bez twojej wyraźnej zgody na papierze on tych zdjęć nie ma prawa nigdzie publikować.Najlepiej poszukaj darmowego wsparcia prawniczego jeżeli chcesz to ciągnąć i odzyskać zdjęcia.I sprawdź czy on ma swoją stronę w internecie i czy tam nie opublikował zdjęć.
@artkom68 Z tego co mi wiadomo, to fotograf (jeżeli modelka mu pozowała więc nie są to zdjęcia robione z ukrycia czy bez zgody modelki) - ma pełne prawa autorskie do dysponowania zdjęciami w dowolny sposób oprócz sprzedaży na którą potrzebuje zgodę modelki. Chyba że jest umowa i stanowi ona inaczej. I chyba że modelka ma poniżej 18 lat to wymaga zgody rodziców.
odpowiedz
@nikt sory ale zawsze do późniejszego wykorzystania jest zawsze potrzebna pisemna zgoda.Nie wystarczy że jest ustna umowa.Zawsze w regulaminach jest to opisane.